Encaustic

Encaustic geschiedenis

fayumportait2

fayumportret

Wasschilderen, ook wel Encaustic Painting genoemd, is misschien wel de oudste schildersvorm ter wereld. Het is ongeveer 2500 jaar geleden ontstaan in de landen rondom de Middellandse zee. U moet hierbij denken aan de landen Griekenland, Israël en Egypte. Bij het wasschilderen werd de (bijen)was in kommen boven het vuur gesmolten en van een pigment voorzien. Vervolgens werd met kamelenharen kwasten, maar ook met berkenkwasten gewerkt. In vroeger tijd had men ontdekt dat de berkenbast uit verschillende laagjes was opgebouwd. Als je deze voorzichtig van elkaar lostrok krulde de losgetrokken bast zich op. Vervolgens werden deze opgerolde stukken aan elkaar vastgemaakt en was de kwast klaar voor gebruik. Aan de verwarmde bijenwas werd een hars toegevoegd; men had ontdekt dat hierdoor de was harder werd en minder snel beschadigde. Er werd geschilderd op houten paneeltjes, ook werden de sarcofagen beschilderd met de bijenwas. Eigenlijk werd de bijenwas met de pigment in gebrand op het houten paneeltje. Hier heeft het zijn huidige naam aan te danken: Encaustic betekent letterlijk inbranden.

Petersinai[1]

Icoon van Petrus

Zo werden de vroegere iconen al geschilderd. Deze techniek bestond al voordat er geschilderd werd met olieverf. Er zijn, naast iconen, goed bewaarde en in uitstekende staat verkerende portretten aangetroffen in Egyptische grafkamers. (bron wikipedia)

E0702J ROTTMAN WA866

Carl Rottman, werk hangt in de Neues Pinothek in München

Door de komst van andere verftechnieken raakte het schilderen met was langzaam naar de achtergrond. Toch zijn er altijd wel schilders gebleven die gebruik maakten van (bijen)was. Zoals bijvoorbeeld Carl Anton Joseph Rottman (1797 – 1850). Deze schilder maakte gebruik van was in diverse schilderijen, gemaakt o.a. op leisteen.

mummieportet

Dit mummieportret is te bewonderen in het Allard Pierson Museum te Amsterdam.

 

Vandaag de dag kunnen we in musea als het Louvre te Parijs en het British museum te Londen de oud Egyptische kunst, deze portretkunst nog steeds bewonderen.

Maar ook in ons eigen land kunnen we deze portretkunst vinden en wel in het Allard Pierson Museum in Amsterdam.

Meer informatie over dit portret vindt u op de hoogtepunten-pagina van het Allard Pierson Museum, of in de beeldbank: http://hdl.handle.net/11245/3.2976 van het museum.